Een vergelijking van de materialen voor het luchtdicht bouwen

Banden en tapes
Ondanks betere alternatieven komen de banden en tapes nog veel voor in de bouw. Banden en tapes zijn er in talloze verschillende typen en maten. Ze zijn goedkoop en worden verkocht als een snelle manier om luchtdicht te bouwen. Toch zijn er enkele nadelen. Er is namelijk een enorme keuze uit banden en tapes en het feit dat er genoeg details zijn waarbij ze onhandig of onbruikbaar zijn maakt deze materialen niet de beste oplossing. Een vloeibare kit is bij zulke details vaak de betere oplossing. Veel tapes zijn nog bedoeld voor het aanbrengen aan de buitenkant van de constructie en dit levert onnodige vertraging van het bouwproces op. Invloeden als het weer of andere werkzaamheden kunnen het luchtdichtingsproces belemmeren.
MS Polymeer kit
Een MS polymeer (Modified Silane Polyether) is een elastisch en flexibel materiaal met een maximale rekbaarheid van 300%. Ze geven zeer goede weerstand tegen ultraviolet licht. Ze kunnen worden geschilderd en zelfs binnenkort nat op nat worden aangebracht. Hecht op een schala aan materialen maar helaas niet op alles. Een voorbeeld is spack. Deze kunsthars en kalk bevattende pasta die op wanden en plafonds wordt gespoten hecht niet met een MS polymeer. Hierdoor worden MS polymeren heel vaak vanuit de buitenkant (koude kant) van de constructie verwerkt. Net als bij banden en tapes zal het vaak voorkomen dat het luchtdicht bouwen belemmerd wordt door andere werkzaamheden of de onbeïnvloedbare factoren als het weer.
Rubber kit
Een goed samengestelde vloeibaar rubberen kit heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als een MS polymeer. Het grote voordeel van een rubber kit is dat deze met vrijwel alle afwerkingsproducten ,waaronder spack, hecht. Dit betekent dat het ten alle tijden vanuit de binnenkant (warme kant) van de constructie kan worden gewerkt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van werkzaamheden buiten, hoeft er niet vanaf een steiger gewerkt te worden en heb je niet te maken met weersinvloeden. Op deze manier kan er dus op rap tempo doorgewerkt worden. Een snelle verwerking vertaalt zich weer in een kostenbesparing over het gehele traject. Dit maakt een rubber kit de goedkoopste en snelste manier op te luchtdicht bouwen, zonder kwaliteit te verliezen.
Conclusie
Wij raden aan om gebruik te maken van een vloeibaar rubber kit voor het luchtdicht bouwen. Deze is namelijk sneller, goedkoper en van bewezen, hogere, kwaliteit dan andere materialen. Wij verkopen de LDR-100, dit is een dikkere variant luchtdichte rubber verpakt per kitworst. Er hoeft enkel een worst in de kitspuit te worden gestopt en er kan gewerkt worden. Bij groten naden en kieren wordt aanbevolen vooraf een pur te gebruiken. LDP-1000 vormt in dat geval een sterk duo samen met LDR-100. Deze pur is namelijk getest tot een luchtdruk van >1000 Pascal.
Het resultaat van een juiste luchtdichte constructie
Een milieuvriendelijke investering met verhoogd wooncomfort, verbeterde akoestiek, minder risico op condensvorming en meer… Door de luchtdichtheid van het gebouw te verbeteren wordt de algehele energiebeoordeling verbeterd en daarmee moet extra waarde aan het eigendom toegevoegd worden.

Hoe wordt een juiste luchtdichting getest?
Een luchtdichting dient getest te worden om zekerheid te garanderen. Dit wordt middels een ‘blowerdoortest’ gedaan. Het gebouw wordt dan gevuld met luchtdruk waardoor de luchtdichtheid gemeten kan worden via een laptop. In de video is te zien hoe deze test wordt uitgevoerd en wat het belang van een goede luchtdichting is.

 

Complete ontzorging door Cantex Rubber
Bent u een aannemer en wilt u volledig ontzorgd worden van het luchtdicht bouwen? Cantex Rubber regelt het. Dankzij de LDR-100 kan er op de goedkoopste en snelste manier gewerkt worden. Hierdoor kunnen wij u extreem scherpe prijzen aanbieden. Goedkoop en snel betekent niet kwalitatief minder, onze producten zijn getest en hoger gewaardeerd als de standaard banden, tapen of MS polymeren. Deze kwaliteit garanderen wij met een garantieperiode van 10 jaar op de producten én op de applicatie.
Wij nemen het gehele proces over inclusief purren en achteraf opruimen over. Cantex heeft een technisch team en een breed netwerk van gecertificeerde applicateurs die gespecialiseerd zijn in alle facetten van het luchtdicht bouwen.

Neem contact op
Wilt u de luchtdichting van uw project uitbesteden? Cantex Rubber neemt het gehele proces over tegen een scherp tarief en een garantieperiode van 10 jaar. Heeft u nog vragen, neem dan contact op.